Hur skriver man ett bra blogginlägg?

En guide till dig som vill börja blogga

Att skriva ett blogginlägg kan väl inte vara så svårt? Nej, det är bara att öppna ditt textredigeringsprogram och börja skriva. Eller?

Läser du detta, så har du förmodligen insett att det inte riktigt är så enkelt. I alla fall inte om du vill lyckas med att få ut ditt budskap till en större publik än dina närmast sörjande. Att skriva ett bra blogginlägg är en konstform som kräver mycket träning och testande, innan man bemästrar det.

Här kommer därför en lista med 10 punkter som jag tycker är viktiga att tänka på, under din resa mot ett framgångsrikt bloggande.

1. Varför ska du skriva blogg och vem är läsaren?

Vad vill du egentligen kommunicera till dina läsare? Vad är syftet med din blogg? Vill du sälja något, stärka ditt varumärke eller skriver du blogg som en hobby? Vem är din målgrupp som du vill nå ut till? Inte minst, varför ska läsaren besöka just din blogg? Ha svaren på dessa frågor klara för dig innan du börjar skriva.

2. Sätt en tydlig struktur i din text

En inledning, en huvuddel och en avslutning. Så ser den grundläggande strukturen på ett bra blogginlägg ut. Inledningen ska leda läsaren in i ditt ämne och väcka intresse för fortsatt läsning. Huvuddelen är kort och gott var du placerar det budskap du vill få ut, och i avslutningen summerar du det viktigaste eller presenterar en slutsats baserat på vad texten behandlat. Det är inget måste att skriva det i just den ordningen. Ibland kan det vara enklare att skriva en tilltalande inledning efter du har skrivit innehållsdelen, då det finns något konkret att knyta an till.

3. Använd rubriker

Rubriken är kanske det viktigaste och mest avgörande om en läsare väljer att läsa texten eller inte. En självklarhet är att rubriken ska vara relevant för innehållet, och inte förvirrande eller något lustigt i hopp om att locka läsare. Det skapar enbart en misstro och frustration hos läsaren, som mest troligt slutar läsa redan där. Ta dig tid och fundera ut en kort och slagkraftig rubrik. Även det kan ibland vara lättare efter du har skrivit texten.

4. Glöm inte underrubriker

En lång massa text utan några rubriker får även den mest uthålliga läsaren att tröttna och tappa intresset. Det spelar ingen roll hur intressant innehållet än må vara, om du inte kan få texten att se visuellt tilltalande och lättläst ut. Du har ungefär 10-20 sekunder på dig att fånga läsarens intresse och hålla kvar den på din sida. Därför blir dina underrubriker mycket betydelsefulla, då vi många gånger gärna scannar texten innan vi börjar läsa den för att bedöma om innehållet verkar bra eller inte.

5. Ge texten luft - Använd styckeindelning

Av samma anledning som du bör ha underrubriker, så ska du också dela in texten i lagom stora stycken. Inte bara gör det det enklare för läsaren att förstå vad som hänger ihop - det skapar en visuellt enklare text med bättre läsbarhet.

6. Använd relevanta bilder eller grafik

En text innehållandes bilder uppfattas som mer lättläst och intressant än en text utan bilder. I dagens snabba tempo, är det få (ingen) som orkar läsa ett längre blogginlägg utan bilder. Inte nödvändigtvis för att det skulle vara en svårare text och ta upp mer tid - men det kan lätt uppfattas just så. Välj dina bilder med tanke. Det är viktigt att det finns en relevans - att bilden kan kopplas ihop med texten. Döp gärna om filen till något som berättar vad bilden föreställer innan du laddar upp den. Det hjälper sökmotorer att förstå, och på så sätt ranka ditt inlägg högre. Bilder du kan använda fritt i ditt bloggande hittar du exempelvis på pexels.com.

7. Använd punktlistor

Folk gillar saker som är konkreta och lättförståeliga. Punktlistor är ett utmärkt exempel på hur du strukturerar information på ett lätt och tydligt sätt. Försök att hålla listan kort. Både till antal punkter, såväl som längden på varje punkt. Fler tips på hur du skapar riktigt bra punktlistor hittar du här .

8. Skriv så att sökmotorer förstår

seo_optimize.jpg

Detta är nog så viktigt som ditt faktiska budskap själv. Kan ingen hitta dina blogginlägg, så får du ju ändå inte fram ditt budskap. En nyckel till att lyckas med bloggandet och öka trafiken på sidan, är att skriva inte bara för människor - utan också de olika sökmotorernas robotar.

Sökmotorer indexerar nämligen din blogg / webbsida och gör sedan en värdering på hur bra och välgjort innehållet är. Vilka ord söker dina potentiella läsare på? Vilka ord vill du och din verksamhet bli förknippade med? Välj ut ett fåtal nyckelord och använd dessa i rubriker, underrubriker, sidtitel och i länkar.

Just länkar är en viktig faktor i exempelvis Googles rankningssystem. Har du möjlighet att också få med ett lämpligt sökord i domänen, så är det väldigt bra. Vad det gäller bilder så är det viktigt att man inte struntar i att skriva i så kallade ”alt-taggar”. De är till för att hjälpa tex. människor med synnedsättning att kunna tyda och förstå vad bilden föreställer med hjälp av en textuppläsare. Men en sökmotor behöver också denna informationen i text för att förstå bilden. Skriv alltid en målande beskrivning av vad bilden föreställer. Mer information och hjälp med hur du kan sökordsoptimering kan du hitta i Googles egna grundhandbok i sökmotoroptimering.

9. Var personlig

Det är enligt de allra flesta mer intressant att läsa ett blogginlägg som skrivits av en människa, snarare än en organisation eller varumärke. Använd hellre jag- eller vi-form än att skriva i tredje person. Det är mer förtroendeingivande hos läsaren, som känner att den kommer dig närmare om du dessutom kan väva in inslag av personliga reflektioner och åsikter med de informativa delarna.

Är du egenföretagare och i behov av en inspirerande plats att arbeta ifrån? Boxspace finns här för dig ⟶

10. Korrekturläs och kvalitetskontrollera

Sist, men absolut inte minst. Du kan ha lagt ner hur mycket tid som helst på att skriva ett riktigt bra blogginlägg. Men läsarens intryck präglas av mer än bara ditt budskap. Även det bästa inlägget kan bli förstört av dålig stavning, felaktig grammatik och märkliga meningsuppbyggnader. Även om du alltid bör använda stavningskontroll när du skriver, så är det lätt att missa små fel. En sista granskning och lite polerande är alltid att rekommendera innan du publicerar. Ännu bättre är om du kan få någon annan att korrekturläsa åt dig.

Summering

Detta är 10 ganska grundläggande tips och principer att förhålla sig till, nu när du ska komma igång med bloggandet. Följer du detta någorlunda, och kryddar med din egen personlighet så kommer det att gå jättebra. Att bygga en framgångsrik blogg handlar mycket om att och testa sig fram i vad som passar just dig bäst.

För att sammanfatta lite kort i punktform:

  • Planera - Ha en tanke om vad du vill skriva om, och varför.

  • Struktur - Inledning, Innehåll, Avslutning

  • Rubriker, underrubriker, styckeindelningar.

  • Skriv för både läsaren och Google

  • Korrekturläs!

En sista grej att ta med sig..

Genom att avsluta med en poäng eller ett påstående - som kanske förvånar, upprör eller framkallar någon form av reaktion hos läsaren - får du läsaren att minnas ditt inlägg. Med endast en bra rubrik och en intressant inledning kan du få besökare att läsa, men du vill även ge ett bestående intryck. Det kan dessutom vara ett effektivt sätt att göra läsare benägna att lämna kommentarer - avsluta med ett kontroversiellt ställningstagande eller påstående!

Philip.jpg

Philip Axelsson
Studerar Content Management,
och gör nu min praktik på Boxspace
Co-working Malmö.