Skapa video baserat på stillbilder

Lär dig göra sociala medier-vänliga filmer av stillbilder

Video och rörligt material är idag en stor och viktig del i sociala medier. Det finns helt video-baserade tjänster såsom YouTube och Vimeo. Men även de andra stora sociala medietjänsterna såsom Facebook och Instagram lägger stort fokus på video och livesändningar. Bara mellan 2016 och 2017 ökade antalet visningar av brandade videoklipp på Facebook med hela 258%. Ökningen har inte stannat där, tvärtom. Även i en från början så dedikerad bildtjänst som Instagram, satsas det mycket på rörligt material. Det är mycket lättare att skapa intresse och engagemang, samt få räckvidd, med video jämfört med annat material i sociala medier.

Längst ner i artiklen hittar du ett färdigt exempel på hur en sådan här video kan se ut.

Det är inte så svårt!

Det bästa av allt är att det inte behöver vara särskilt komplicerat eller krävande att skapa snyggt videomaterial med små enkla medel. Man behöver inte vara en fena på film och redigering. Idag tänkte jag ge lite tips och visa hur man kan skapa rörlig video baserat på enbart stillbilder.

Det finns många program och tjänster online att ta hjälp av. Gratisalternativen är dock ofta ganska begränsade. Det fungerar super om du är ute efter en simpel slidshow, men det kan bli besvärligt om du vill sätta din egen prägel med exempelvis grafik och animationer. Därför tänkte jag visa hur jag själv gör när jag ska göra en enklare video med stillbilder, i programmet Keynote. Något överraskande kanske?

Keynote är främst ett jättebra verktyg för presentationer och motsvarar Powerpoint från Microsoft. Men det är betydligt mycket mer kompetent än så. Häng med så ska jag visa! Men innan vi kommer till det, så finns det vissa saker du behöver tänka på.

Tänk på...

 • Välj vilken kanal du skapar för

  Ska du publicera filmen i din Instagram Story, så är det ett stående format som gäller. Är det som ett vanligt inlägg, så går det bra med både ett kvadratiskt- och ett bredbildsformat. Det är också viktigt att tänka på att den tillåtna (eller optimala) längden på filmen varierar i de olika kanalerna.

 • Texta ditt budskap

  De allra flesta har inte ljudet på när de scrollar sociala medier idag. Man sitter kanske på tåget, bussen eller caféet och vill inte störa sin omgivning genom att sätta på ljudet. Självklart så ska du ha ljud i ditt videoklipp, men budskapet ska gå att förstå även utan. Så texta! Men tänk på att texten ska gå att läsa även på en liten skärm, så använd inte för liten text.<br><br>

 • Gör inte för långa filmer

  Du har ett fåtal sekunder på dig att fånga tittarens intresse. Gå rakt på sak. Även om du lyckas med detta, så ska du försöka hålla ner längden på filmen. 30 sekunder är bra, men det kan vara svårt. Försök att hålla dig inom minuten i alla fall.

Skapa rörlig video av stillbilder i Keynote

Såhär gör du, steg för steg, för att skapa en rörlig video av stillbilder i Keynote.

Steg 1

hv

hv

 • Öppna Keynote och välj ett nytt tomt dokument.

 • Börja med att ställa in storleken för det format du vill använda. Du hittar inställningarna för det uppe i högra hörnet, under Dokument. Här skapar jag en film som lämpar sig för stående läge i en iPhone X(S), 1125x2436.

Steg 2

2. Skala.gif
 • Importera den stillbild du vill börja med. Ta gärna en högupplöst bild, som tål att bli inzoomad ordentligt. Anpassa storleken bilden ska ha från start, och se till att motivet du vill visa finns med inom storleken skärmytan.

 • När du hittat din startposition för animeringen av stillbilden, går du återigen upp i det högra hörnet men klickar på animera denna gången. Där väljer du den effekt du vill ha. I detta fallet vill vi ha en bild som skalar upp bilden, och flyttar sig något. Det räcker att du väljer någon av dessa. Sedan skalar du den ovanpåliggande bilden (som symboliserar animeringen) till den position du vill att sekvensen slutar på.

Steg 3

 • Nu väljer du när animeringen ska börja och hur länge den ska pågå. Eftersom det är två separata animeringar som ska se ut som en och samma, så väljer du förslagsvis samma värden på bägge. För att det ska ske samtidigt och flyta på automatiskt är det viktigt att du tittar på byggordningen och ställer in den så att den översta animeringen startar efter övergång, och den andra med bygge 1. Du kan klicka på knappen visa för att se resultatet av din animation.

Steg 4

 • Texta ditt buskap, som sagt. I detta fallet väljer jag att lägga in ett mörkare semi-transparent lager ovanpå min bild, som bakgrundsplatta till texten. Det är ett bra sätt att förstärka kontrasterna och förtydliga texten.

 • Självklart vill vi animera och ge liv även till denna. Det gör vi genom att under animera, istället välja en effekt från bygg in. Välj vad du själv tycker blir effektfullt och visuellt tilltalande. Här använder jag en animation som flyttar in bakgrundsplattan ifrån vänster. Precis som med tidigare animationer ställer vi in tidslängd och byggordning. Denna vill vi ha samtidigt som huvudbildens animation rullar, men kanske inte direkt från start. Det löser vi med att välja att den går med bygge 1, men med en fördröjning på 1 sekund.

Steg 5

 • Skriv ditt budskap. Håll det stort nog för att kunna läsas på en mindre skärm, och håll det kort. Exakt vilken textstorlek och hur många ord som blir lagom är svårt att säga. Använd din egen känsla. Det ska vara tydligt och läsbart, men inte störande och täcka större delen av bilden.

 • Även texten kan vi givetvis animera. Varför inte en skrivmaskinseffekt, som spottar fram bokstav för bokstav? Med en kort tidslängd på animationen ger det ett dynamiskt intryck. I byggordningen för texten sätter vi att den ska starta direkt efter animationen med bakgrundsplattan.

Steg 6

6. Duplicate.gif
 • För att göra en film så räcker det inte med att animera lite rörelser på en stillbild. Så vi lägger till ytterligare en bild. Enklast är om vi högerklickar på den första sliden i vänsterspalten, och väljer duplicera. Sedan klickar vi bara på bilden, och väljer ersätt i högerspalten. Välj en passande vild och gör om proceduren från den första bilden, med att välja start- och slutposition för animeringen. Gå vidare med tidslängsinställningar och byggordning så att det överrensstämmer med hur du vill ha det.

 • Här väljer jag också att ändra riktningen på animationen av bakgrundsplattan och placera om texten till en bättre position för just denna bilden.

Steg 7

7. Transition.gif
 • För att sätta pricken över i, så behöver vi lägga in en snygg övergång mellan de olika bilderna. Markera den första sliden och klicka på lägg till effekt under övergångar, som du hittar under animera uppe i det högra hörnet. Här väljer du en som du tycker passa. Det viktiga här är att du väljer att den ska starta övergången automatiskt och utan fördröjning, för bästa resultat. Anpassa också tidslängden till vad du själv tycker är lämpligt.

Bravo!

Nu har du allt du behöver för att kunna skapa snygga videos utav stillbilder på ett väldigt enkelt sätt. Det är bara att fortsätta bygga på med fler bilder på samma sätt, för ett längre klipp. Det går naturligtvis även bra att bygga på med andra grafiska element. Banners eller prislappar till exempel. Perfekt för att marknadsföra en ny tjänst eller produkt, eller varför inte bara dig själv i dina sociala kanaler.

Letar du efter en inspirerande kontorsplats i centrala Malmö? Då är Boxspace Co-working något för dig. ⟶

Nu var denna guide baserat på ett stående mobilformat, men vill du hellre göra ett klipp som lämpar sig bättre för Facebook, eller en vanlig post på Instagram, så väljer du bara ett rektangulärt format i första steget. Exempelvis 1000x1000px. Ett tips är att du bygger dig en grundmall och sparar den, med de element och animationer du tycker fungerar bra ihop - för alla de format du kommer vilja publicera i. På så sätt sparar du mycket tid och arbete nästa gång du vill sätta ihop en ny film.

Summering

För att sammanfatta det hela, så är finns det ett par saker att tänka på innan du kommer igång med din enkla videoproduktion för sociala medier. Fundera ut vilka kanaler du vill nå ut med ditt material. Snapchat är kanske inte rätt arena för dig som frilansar inom översättning? Tänk efter var du kan räkna med att få störst ROI någonstans. När du väl har kommit fram till det, så anpassar du format i både tid och skärmstorlek efter det.

Glöm heller inte att texta dina filmer. Det är alltid att rekommendera. Främst för tillgängligheten mot personer med nedsatt hörsel exempelvis. Men också för att en väldigt stor del av klippen i sociala medier spelas upp utan ljud.

I dagens stressade tillvaro, där vi matas med information från alla håll och kanter samtidigt - behöver du vara rakt på sak och fatta dig kort, för att fånga intresse. Håll ditt filmklipp under minuten, och ännu hellre kortare än så.

Sist men inte minst. Det behöver inte vara så svårt att komma igång. Även om du inte har någon erfarenhet från att filma eller redigera video. Det finns enkla verktyg och Keynote är ett väldigt bra alternativ för filmklipp med rörliga stillbilder och ett enklare textbudskap.

Lycka till!

Philip.jpg

Philip Axelsson
Studerar Content Management,
och gör nu min praktik på
Boxspace Co-working Malmö