5 skäl att välja en utbildning med praktik

Vill du vidareutbilda dig inom något kreativt? Välj en utbildning med praktik!

Undersökningar gjorda av CSN visar att studenter på yrkeshögskolan är mer nöjda med sin studiesituation än studerande på högskola/universitet. Hela 9 av 10 studerande vid en yrkeshögskola upplever att de har en bra eller mycket bra situation. En stor bidragande förklaring till att så många är så nöjda med sin studiesituation, är att en YH-utbildning består till 25% av praktik ute på arbetsplatser. En annan orsak är att YH-utbildningar är framtagna tillsammans med näringslivet för att matcha behovet på arbetsmarknaden, och på så sätt oftast väldigt rätt i tiden med goda förutsättningar till anställning efteråt.

Nu är det inte enbart Yrkeshögskoleutbildningar som har hög relevans idag eller praktikperioder i sig. Det finns även andra eftergymnasiala alternativ. Oavsett vilket, så bör du välja en där det ingår praktik i kursplanen!

Varför är det så bra med praktik då? Jo, nedan listar jag 5 skäl till att också du ska satsa på en utbildning med praktik.

1. Du får in en fot på arbetsmarknaden

Att praktisera på ett företag är kanske det absolut mest effektiva sättet att få in den där foten på arbetsmarknaden, som annars kan vara så svårt som nyutexaminerad. Många gånger kan en praktikplats leda till en anställning på samma förtag efter praktikperiodens slut. Gör den det inte, så har du åtminstone börjat bygga ditt kontaktnät. 

2. Du samlar på dig viktig erfarenhet

Har du någonsin läst en jobbannons där de inte har ett krav på minst 3 års erfarenhet från en liknande tjänst? Det har du kanske. Men det är mer regel än undantag att en arbetsgivare skriver in den typen av krav i sina annonser. Man ska dock inte låta sig avskräckas av det. Det är alltid värt att söka oavsett om du uppfyller alla kriterier och meriter eller inte.

Vad som inte går att komma ifrån är att erfarenhet alltid är ett stort plus, även där det inte är livsnödvändigt. Hur kan man då bygga den erfarenheten som så ofta efterfrågas och krävs? Det blir lite av ett moment 22. Får du inte chansen på ett arbete någonstans utan erfarenhet, så kommer du aldrig kunna skaffa dig densamma. En praktikplats ger dig möjligheten att skaffa dig den där viktiga erfarenheten.

3. Du får möjlighet att omsätta teorin till verklighet

Du lär dig massor genom att lyssna på föreläsare och läsa böcker. Men du lär dig det aldrig fullt ut, innan du ställts i en situation där du behöver omsätta teorin till praktiska handlingar. På en praktikplats får du alla möjligheter att ta dina teoretiska kunskaper ut i det verkliga arbetslivet med riktiga case. Bättre träning går inte att få.

4. Upptäcka och experimentera

Som praktikant på ett företag är du där i första hand för att utvecklas och lära dig nya saker. Det ger en möjligheten att prova sig fram och hitta sin egen nisch inom yrkesfältet. Det kanske visar sig att du har en dold talang inom något som du aldrig utforskat förut? Praktiken är ett ypperligt tillfälle att ta reda på det.

5. Win-Win

Du är en vinnare på en praktikplats, då du utvecklas och samlar på dig betydelsefull erfarenhet som ovan nämnt. Företaget vinner också då man får en ypperlig möjlighet att på djupet lära känna en potentiell kandidat för en framtida anställning. Samtidigt som man också kan lära och utbilda praktikanten helt utan risk eller kostnad.

Det här var mina 5 skäl till att välja en utbildning där du får möjligheten att praktisera i det riktiga arbetslivet. Det är under praktiken du lär dig hur saker och ting verkligen fungerar, och det är där du får den nödvändiga erfarenheten som kommer krävas för att tillslut kunna landa drömjobbet.

Är det så att du redan går en utbildning, och är på jakt efter en praktikplats? Boxspace Co-working Malmö är alltid öppna för att ta emot drivna människor. Kontakta oss! ⟶

Bonustips

Här kan du läsa mer om ett antal yrkeshögskolor och deras utbildningsutbud.

Philip.jpg

Philip Axelsson
Studerar Content Management
och gör nu min praktik på
Box Space Co-working Malmö.