Hur skriver man ett bra blogginlägg?

En guide till dig som vill börja blogga

Att skriva ett blogginlägg kan väl inte vara så svårt? Nej, det är bara att öppna ditt textredigeringsprogram och börja skriva. Eller?

Läser du detta, så har du förmodligen insett att det inte riktigt är så enkelt. I alla fall inte om du vill lyckas med att få ut ditt budskap till en större publik än dina närmast sörjande. Att skriva ett bra blogginlägg är en konstform som kräver mycket träning och testande, innan man bemästrar det.

Här kommer därför en lista med 10 punkter som jag tycker är viktiga att tänka på, under din resa mot ett framgångsrikt bloggande.

1. Varför ska du skriva blogg och vem är läsaren?

Vad vill du egentligen kommunicera till dina läsare? Vad är syftet med din blogg? Vill du sälja något, stärka ditt varumärke eller skriver du blogg som en hobby? Vem är din målgrupp som du vill nå ut till? Inte minst, varför ska läsaren besöka just din blogg? Ha svaren på dessa frågor klara för dig innan du börjar skriva.

2. Sätt en tydlig struktur i din text

En inledning, en huvuddel och en avslutning. Så ser den grundläggande strukturen på ett bra blogginlägg ut. Inledningen ska leda läsaren in i ditt ämne och väcka intresse för fortsatt läsning. Huvuddelen är kort och gott var du placerar det budskap du vill få ut, och i avslutningen summerar du det viktigaste eller presenterar en slutsats baserat på vad texten behandlat. Det är inget måste att skriva det i just den ordningen. Ibland kan det vara enklare att skriva en tilltalande inledning efter du har skrivit innehållsdelen, då det finns något konkret att knyta an till.

3. Använd rubriker

Rubriken är kanske det viktigaste och mest avgörande om en läsare väljer att läsa texten eller inte. En självklarhet är att rubriken ska vara relevant för innehållet, och inte förvirrande eller något lustigt i hopp om att locka läsare. Det skapar enbart en misstro och frustration hos läsaren, som mest troligt slutar läsa redan där. Ta dig tid och fundera ut en kort och slagkraftig rubrik. Även det kan ibland vara lättare efter du har skrivit texten.

4. Glöm inte underrubriker

En lång massa text utan några rubriker får även den mest uthålliga läsaren att tröttna och tappa intresset. Det spelar ingen roll hur intressant innehållet än må vara, om du inte kan få texten att se visuellt tilltalande och lättläst ut. Du har ungefär 10-20 sekunder på dig att fånga läsarens intresse och hålla kvar den på din sida. Därför blir dina underrubriker mycket betydelsefulla, då vi många gånger gärna scannar texten innan vi börjar läsa den för att bedöma om innehållet verkar bra eller inte.

5. Ge texten luft - Använd styckeindelning

Av samma anledning som du bör ha underrubriker, så ska du också dela in texten i lagom stora stycken. Inte bara gör det det enklare för läsaren att förstå vad som hänger ihop - det skapar en visuellt enklare text med bättre läsbarhet.

6. Använd relevanta bilder eller grafik

En text innehållandes bilder uppfattas som mer lättläst och intressant än en text utan bilder. I dagens snabba tempo, är det få (ingen) som orkar läsa ett längre blogginlägg utan bilder. Inte nödvändigtvis för att det skulle vara en svårare text och ta upp mer tid - men det kan lätt uppfattas just så. Välj dina bilder med tanke. Det är viktigt att det finns en relevans - att bilden kan kopplas ihop med texten. Döp gärna om filen till något som berättar vad bilden föreställer innan du laddar upp den. Det hjälper sökmotorer att förstå, och på så sätt ranka ditt inlägg högre. Bilder du kan använda fritt i ditt bloggande hittar du exempelvis på pexels.com.

7. Använd punktlistor

Folk gillar saker som är konkreta och lättförståeliga. Punktlistor är ett utmärkt exempel på hur du strukturerar information på ett lätt och tydligt sätt. Försök att hålla listan kort. Både till antal punkter, såväl som längden på varje punkt. Fler tips på hur du skapar riktigt bra punktlistor hittar du här .

8. Skriv så att sökmotorer förstår

seo_optimize.jpg

Detta är nog så viktigt som ditt faktiska budskap själv. Kan ingen hitta dina blogginlägg, så får du ju ändå inte fram ditt budskap. En nyckel till att lyckas med bloggandet och öka trafiken på sidan, är att skriva inte bara för människor - utan också de olika sökmotorernas robotar.

Sökmotorer indexerar nämligen din blogg / webbsida och gör sedan en värdering på hur bra och välgjort innehållet är. Vilka ord söker dina potentiella läsare på? Vilka ord vill du och din verksamhet bli förknippade med? Välj ut ett fåtal nyckelord och använd dessa i rubriker, underrubriker, sidtitel och i länkar.

Just länkar är en viktig faktor i exempelvis Googles rankningssystem. Har du möjlighet att också få med ett lämpligt sökord i domänen, så är det väldigt bra. Vad det gäller bilder så är det viktigt att man inte struntar i att skriva i så kallade ”alt-taggar”. De är till för att hjälpa tex. människor med synnedsättning att kunna tyda och förstå vad bilden föreställer med hjälp av en textuppläsare. Men en sökmotor behöver också denna informationen i text för att förstå bilden. Skriv alltid en målande beskrivning av vad bilden föreställer. Mer information och hjälp med hur du kan sökordsoptimering kan du hitta i Googles egna grundhandbok i sökmotoroptimering.

9. Var personlig

Det är enligt de allra flesta mer intressant att läsa ett blogginlägg som skrivits av en människa, snarare än en organisation eller varumärke. Använd hellre jag- eller vi-form än att skriva i tredje person. Det är mer förtroendeingivande hos läsaren, som känner att den kommer dig närmare om du dessutom kan väva in inslag av personliga reflektioner och åsikter med de informativa delarna.

Är du egenföretagare och i behov av en inspirerande plats att arbeta ifrån? Boxspace finns här för dig ⟶

10. Korrekturläs och kvalitetskontrollera

Sist, men absolut inte minst. Du kan ha lagt ner hur mycket tid som helst på att skriva ett riktigt bra blogginlägg. Men läsarens intryck präglas av mer än bara ditt budskap. Även det bästa inlägget kan bli förstört av dålig stavning, felaktig grammatik och märkliga meningsuppbyggnader. Även om du alltid bör använda stavningskontroll när du skriver, så är det lätt att missa små fel. En sista granskning och lite polerande är alltid att rekommendera innan du publicerar. Ännu bättre är om du kan få någon annan att korrekturläsa åt dig.

Summering

Detta är 10 ganska grundläggande tips och principer att förhålla sig till, nu när du ska komma igång med bloggandet. Följer du detta någorlunda, och kryddar med din egen personlighet så kommer det att gå jättebra. Att bygga en framgångsrik blogg handlar mycket om att och testa sig fram i vad som passar just dig bäst.

För att sammanfatta lite kort i punktform:

 • Planera - Ha en tanke om vad du vill skriva om, och varför.

 • Struktur - Inledning, Innehåll, Avslutning

 • Rubriker, underrubriker, styckeindelningar.

 • Skriv för både läsaren och Google

 • Korrekturläs!

En sista grej att ta med sig..

Genom att avsluta med en poäng eller ett påstående - som kanske förvånar, upprör eller framkallar någon form av reaktion hos läsaren - får du läsaren att minnas ditt inlägg. Med endast en bra rubrik och en intressant inledning kan du få besökare att läsa, men du vill även ge ett bestående intryck. Det kan dessutom vara ett effektivt sätt att göra läsare benägna att lämna kommentarer - avsluta med ett kontroversiellt ställningstagande eller påstående!

Philip.jpg

Philip Axelsson
Studerar Content Management,
och gör nu min praktik på Boxspace
Co-working Malmö.

Skapa video baserat på stillbilder

Lär dig göra sociala medier-vänliga filmer av stillbilder

Video och rörligt material är idag en stor och viktig del i sociala medier. Det finns helt video-baserade tjänster såsom YouTube och Vimeo. Men även de andra stora sociala medietjänsterna såsom Facebook och Instagram lägger stort fokus på video och livesändningar. Bara mellan 2016 och 2017 ökade antalet visningar av brandade videoklipp på Facebook med hela 258%. Ökningen har inte stannat där, tvärtom. Även i en från början så dedikerad bildtjänst som Instagram, satsas det mycket på rörligt material. Det är mycket lättare att skapa intresse och engagemang, samt få räckvidd, med video jämfört med annat material i sociala medier.

Längst ner i artiklen hittar du ett färdigt exempel på hur en sådan här video kan se ut.

Det är inte så svårt!

Det bästa av allt är att det inte behöver vara särskilt komplicerat eller krävande att skapa snyggt videomaterial med små enkla medel. Man behöver inte vara en fena på film och redigering. Idag tänkte jag ge lite tips och visa hur man kan skapa rörlig video baserat på enbart stillbilder.

Det finns många program och tjänster online att ta hjälp av. Gratisalternativen är dock ofta ganska begränsade. Det fungerar super om du är ute efter en simpel slidshow, men det kan bli besvärligt om du vill sätta din egen prägel med exempelvis grafik och animationer. Därför tänkte jag visa hur jag själv gör när jag ska göra en enklare video med stillbilder, i programmet Keynote. Något överraskande kanske?

Keynote är främst ett jättebra verktyg för presentationer och motsvarar Powerpoint från Microsoft. Men det är betydligt mycket mer kompetent än så. Häng med så ska jag visa! Men innan vi kommer till det, så finns det vissa saker du behöver tänka på.

Tänk på...

 • Välj vilken kanal du skapar för

  Ska du publicera filmen i din Instagram Story, så är det ett stående format som gäller. Är det som ett vanligt inlägg, så går det bra med både ett kvadratiskt- och ett bredbildsformat. Det är också viktigt att tänka på att den tillåtna (eller optimala) längden på filmen varierar i de olika kanalerna.

 • Texta ditt budskap

  De allra flesta har inte ljudet på när de scrollar sociala medier idag. Man sitter kanske på tåget, bussen eller caféet och vill inte störa sin omgivning genom att sätta på ljudet. Självklart så ska du ha ljud i ditt videoklipp, men budskapet ska gå att förstå även utan. Så texta! Men tänk på att texten ska gå att läsa även på en liten skärm, så använd inte för liten text.<br><br>

 • Gör inte för långa filmer

  Du har ett fåtal sekunder på dig att fånga tittarens intresse. Gå rakt på sak. Även om du lyckas med detta, så ska du försöka hålla ner längden på filmen. 30 sekunder är bra, men det kan vara svårt. Försök att hålla dig inom minuten i alla fall.

Skapa rörlig video av stillbilder i Keynote

Såhär gör du, steg för steg, för att skapa en rörlig video av stillbilder i Keynote.

Steg 1

hv

hv

 • Öppna Keynote och välj ett nytt tomt dokument.

 • Börja med att ställa in storleken för det format du vill använda. Du hittar inställningarna för det uppe i högra hörnet, under Dokument. Här skapar jag en film som lämpar sig för stående läge i en iPhone X(S), 1125x2436.

Steg 2

2. Skala.gif
 • Importera den stillbild du vill börja med. Ta gärna en högupplöst bild, som tål att bli inzoomad ordentligt. Anpassa storleken bilden ska ha från start, och se till att motivet du vill visa finns med inom storleken skärmytan.

 • När du hittat din startposition för animeringen av stillbilden, går du återigen upp i det högra hörnet men klickar på animera denna gången. Där väljer du den effekt du vill ha. I detta fallet vill vi ha en bild som skalar upp bilden, och flyttar sig något. Det räcker att du väljer någon av dessa. Sedan skalar du den ovanpåliggande bilden (som symboliserar animeringen) till den position du vill att sekvensen slutar på.

Steg 3

 • Nu väljer du när animeringen ska börja och hur länge den ska pågå. Eftersom det är två separata animeringar som ska se ut som en och samma, så väljer du förslagsvis samma värden på bägge. För att det ska ske samtidigt och flyta på automatiskt är det viktigt att du tittar på byggordningen och ställer in den så att den översta animeringen startar efter övergång, och den andra med bygge 1. Du kan klicka på knappen visa för att se resultatet av din animation.

Steg 4

 • Texta ditt buskap, som sagt. I detta fallet väljer jag att lägga in ett mörkare semi-transparent lager ovanpå min bild, som bakgrundsplatta till texten. Det är ett bra sätt att förstärka kontrasterna och förtydliga texten.

 • Självklart vill vi animera och ge liv även till denna. Det gör vi genom att under animera, istället välja en effekt från bygg in. Välj vad du själv tycker blir effektfullt och visuellt tilltalande. Här använder jag en animation som flyttar in bakgrundsplattan ifrån vänster. Precis som med tidigare animationer ställer vi in tidslängd och byggordning. Denna vill vi ha samtidigt som huvudbildens animation rullar, men kanske inte direkt från start. Det löser vi med att välja att den går med bygge 1, men med en fördröjning på 1 sekund.

Steg 5

 • Skriv ditt budskap. Håll det stort nog för att kunna läsas på en mindre skärm, och håll det kort. Exakt vilken textstorlek och hur många ord som blir lagom är svårt att säga. Använd din egen känsla. Det ska vara tydligt och läsbart, men inte störande och täcka större delen av bilden.

 • Även texten kan vi givetvis animera. Varför inte en skrivmaskinseffekt, som spottar fram bokstav för bokstav? Med en kort tidslängd på animationen ger det ett dynamiskt intryck. I byggordningen för texten sätter vi att den ska starta direkt efter animationen med bakgrundsplattan.

Steg 6

6. Duplicate.gif
 • För att göra en film så räcker det inte med att animera lite rörelser på en stillbild. Så vi lägger till ytterligare en bild. Enklast är om vi högerklickar på den första sliden i vänsterspalten, och väljer duplicera. Sedan klickar vi bara på bilden, och väljer ersätt i högerspalten. Välj en passande vild och gör om proceduren från den första bilden, med att välja start- och slutposition för animeringen. Gå vidare med tidslängsinställningar och byggordning så att det överrensstämmer med hur du vill ha det.

 • Här väljer jag också att ändra riktningen på animationen av bakgrundsplattan och placera om texten till en bättre position för just denna bilden.

Steg 7

7. Transition.gif
 • För att sätta pricken över i, så behöver vi lägga in en snygg övergång mellan de olika bilderna. Markera den första sliden och klicka på lägg till effekt under övergångar, som du hittar under animera uppe i det högra hörnet. Här väljer du en som du tycker passa. Det viktiga här är att du väljer att den ska starta övergången automatiskt och utan fördröjning, för bästa resultat. Anpassa också tidslängden till vad du själv tycker är lämpligt.

Bravo!

Nu har du allt du behöver för att kunna skapa snygga videos utav stillbilder på ett väldigt enkelt sätt. Det är bara att fortsätta bygga på med fler bilder på samma sätt, för ett längre klipp. Det går naturligtvis även bra att bygga på med andra grafiska element. Banners eller prislappar till exempel. Perfekt för att marknadsföra en ny tjänst eller produkt, eller varför inte bara dig själv i dina sociala kanaler.

Letar du efter en inspirerande kontorsplats i centrala Malmö? Då är Boxspace Co-working något för dig. ⟶

Nu var denna guide baserat på ett stående mobilformat, men vill du hellre göra ett klipp som lämpar sig bättre för Facebook, eller en vanlig post på Instagram, så väljer du bara ett rektangulärt format i första steget. Exempelvis 1000x1000px. Ett tips är att du bygger dig en grundmall och sparar den, med de element och animationer du tycker fungerar bra ihop - för alla de format du kommer vilja publicera i. På så sätt sparar du mycket tid och arbete nästa gång du vill sätta ihop en ny film.

Summering

För att sammanfatta det hela, så är finns det ett par saker att tänka på innan du kommer igång med din enkla videoproduktion för sociala medier. Fundera ut vilka kanaler du vill nå ut med ditt material. Snapchat är kanske inte rätt arena för dig som frilansar inom översättning? Tänk efter var du kan räkna med att få störst ROI någonstans. När du väl har kommit fram till det, så anpassar du format i både tid och skärmstorlek efter det.

Glöm heller inte att texta dina filmer. Det är alltid att rekommendera. Främst för tillgängligheten mot personer med nedsatt hörsel exempelvis. Men också för att en väldigt stor del av klippen i sociala medier spelas upp utan ljud.

I dagens stressade tillvaro, där vi matas med information från alla håll och kanter samtidigt - behöver du vara rakt på sak och fatta dig kort, för att fånga intresse. Håll ditt filmklipp under minuten, och ännu hellre kortare än så.

Sist men inte minst. Det behöver inte vara så svårt att komma igång. Även om du inte har någon erfarenhet från att filma eller redigera video. Det finns enkla verktyg och Keynote är ett väldigt bra alternativ för filmklipp med rörliga stillbilder och ett enklare textbudskap.

Lycka till!

Philip.jpg

Philip Axelsson
Studerar Content Management,
och gör nu min praktik på
Boxspace Co-working Malmö

Så startar du en egen T-shirtbutik online

Kom igång med din egen webshop med T-shirts idag!

Går du i tankar på att börja sälja egendesignade t-shirts? Då har du hittat rätt. Med hjälp av en enkel e-handelsplattform och leverantörstjänsten Printful, kommer du igång på nolltid. I denna guide tänkte jag ta jag visa dig hur du går tillväga, steg för steg.

Själv använder jag Squarespace, så guiden har sin utgångspunkt i det. Använder du Shopify, WooCommerce eller något av alla de andra alternativen så finns det säkert ett och annat i denna guide att snappa upp ändå.

 • Skapa konton

  Börja med att registrera ett konto på Printful. Det är helt gratis, och väldigt enkelt. Du behöver också gå till Squarespace, eller den tjänst du själv föredrar, och registrera dig. För att kunna integrera Printful i Squarespace behöver du betalplanen som kallas Advanced. Det kostar i skrivande stund 40$ i månaden, när du tecknar upp dig för ett år.

squarespace+printful_api.png
 • Skapa en butik

  Här finns det flera alternativ, såsom Shopify, WooCommerce eller Squarespace för att nämna några exempel. I denna guide fokuserar vi på hur du går tillväga om du ska använda dig utav det sistnämnda.

  Har du tecknat upp dig på Squarespace advanced plan, så har du redan gjort detta. Det sker automatiskt.

 • Installera Printfuls app

  När du registrerat konto och kommit igång med Squarespace, går du in på Commerce i menyn till vänster. Där hittar du längst ner Apps. Välj Printful och connect. Har du skapat de bägge olika två kontona med samma mail, så fungerar anslutningen helt automatiskt.

 • Installera betalningssystem

  För att du ska kunna sälja något så behöver du naturligtvis också kunna ta betalt. För detta så behöver vi implementera en betallösning till vår Squarespace-butik. Jag rekommenderar att du använder dig utav Stripe. De tar en liten procentandel på det du säljer, men det finns inga uppläggnings- eller fasta kostnader och är väldigt smidigt att komma igång med. Oftast går det på bara någon minut.

creditcard_gold.jpg

Det du behöver göra är att skapa ett konto på Stripe. Det är bara följa instruktionerna och du är klar på nolltid. Nu går du tillbaka till dina inställningar i Squarespace, in på Commerce och väljer payments. Där ansluter du din butik till det konto du precis skapat hos Stripe. Du kan tillsvidare försätta butiken i Test-mode. På så sätt kan du prova att genomföra köp, utan att ange någon betalningsinformation.

 • Lägg upp produkter

  Nu är det dags att lägga upp de produkter du vill sälja via Printful. Först skapar du en ny fysisk produkt i Squarespace, ger den ett namn och alla andra variabler den behöver. När du sätter priset ut till kund, så får du vara noggrann att räkna med dina omkostnader och Printfuls del av kakan. Se till att ha tillräcklig marginal. I detta fall tar vi en vanlig vit T-shirt. Lägg in de olika storlekar du tänker sälja. Produktbilden återkommer vi till.

ny_produkt_squarespace.png

 • Gör ett test-köp

  För att dina produkter ska synkroniseras över till Printful, behöver de läggas en order på - i Squarespace. Lägg nu en storlek av den vita t-shirten i varukorgen och gå till kassan. Fyll i uppgifterna som efterfrågas och placera ordern.

 • Synkronisera produkter i Printful

  Gå in på din Printful sida klicka dig vidare till Stores i den vänstra menyn. Sedan trycker du på Sync-knappen under Product Sync. Ordern från butiken på din Squarespace-sida med den vita T-shirten bör nu dyka upp. Den placerar sig under den tidigare tomma sektionen för produkter i Printful. Klicka på den och välj därefter vilken T-shirt i Printfuls sortiment den ska motsvara. Detta behöver du bara göra första gången det läggs en order på varje enskild produkt.

 • Designa produkten

  Nu behöver du anpassa designen, genom att ladda upp en bild det du vill trycka på t-shirten. Tänk på att det blir ett bättre resultat med en högupplöst bild. Allt under 150 dpi (dots per inch) är för dåligt, och kvaliteten kommer bli lidande. Hitta en bild med minst 250 dpi. Placera den sedan inom det tryckbara området som visas på T-shirten. När du är klar så kan du välja att ladda ner den som en mockup - en perfekt produktbild att använda i din Squarespace-butik.

printful_tshirt_design.png

Sådär, då det bara att börja sälja! När en order läggs i din Squarespacebutik så kommer den nu automatiskt att synkronisera med Printful och tillverkas på beställning. För varje ny produkt du lägger upp i din butik behöver du dock göra de två stegen ovanför manuellt igen.

Kunden betalar alltså dig via integreringen med Stripe i Squarespace. Du betalar sedan i nästa led till Printful - för den produkt som ska tillverkas och skickas till kund. Så se till att du har lagt på en marginal för åtminstone dina omkostnader, i priset ut till kunden.

Detta är hur det går till via Squarespace. Väljer du en annan e-handelsplattform så kan tillvägagångssättet variera sig något. Men på det stora hela så fungerar det i princip likadant. Här kan du läsa mer i detalj om skillnaderna. Vill du se ett exempel på en e-handel som är byggd i Squarespace, som integrerar och synkroniserar med Printful så har du det här.

Philip.jpg

Philip Axelsson
Studerar Content Management,
och gör nu min praktik på
Boxspace Co-working Malmö

5 skäl att välja en utbildning med praktik

Vill du vidareutbilda dig inom något kreativt? Välj en utbildning med praktik!

Undersökningar gjorda av CSN visar att studenter på yrkeshögskolan är mer nöjda med sin studiesituation än studerande på högskola/universitet. Hela 9 av 10 studerande vid en yrkeshögskola upplever att de har en bra eller mycket bra situation. En stor bidragande förklaring till att så många är så nöjda med sin studiesituation, är att en YH-utbildning består till 25% av praktik ute på arbetsplatser. En annan orsak är att YH-utbildningar är framtagna tillsammans med näringslivet för att matcha behovet på arbetsmarknaden, och på så sätt oftast väldigt rätt i tiden med goda förutsättningar till anställning efteråt.

Nu är det inte enbart Yrkeshögskoleutbildningar som har hög relevans idag eller praktikperioder i sig. Det finns även andra eftergymnasiala alternativ. Oavsett vilket, så bör du välja en där det ingår praktik i kursplanen!

Varför är det så bra med praktik då? Jo, nedan listar jag 5 skäl till att också du ska satsa på en utbildning med praktik.

1. Du får in en fot på arbetsmarknaden

Att praktisera på ett företag är kanske det absolut mest effektiva sättet att få in den där foten på arbetsmarknaden, som annars kan vara så svårt som nyutexaminerad. Många gånger kan en praktikplats leda till en anställning på samma förtag efter praktikperiodens slut. Gör den det inte, så har du åtminstone börjat bygga ditt kontaktnät. 

2. Du samlar på dig viktig erfarenhet

Har du någonsin läst en jobbannons där de inte har ett krav på minst 3 års erfarenhet från en liknande tjänst? Det har du kanske. Men det är mer regel än undantag att en arbetsgivare skriver in den typen av krav i sina annonser. Man ska dock inte låta sig avskräckas av det. Det är alltid värt att söka oavsett om du uppfyller alla kriterier och meriter eller inte.

Vad som inte går att komma ifrån är att erfarenhet alltid är ett stort plus, även där det inte är livsnödvändigt. Hur kan man då bygga den erfarenheten som så ofta efterfrågas och krävs? Det blir lite av ett moment 22. Får du inte chansen på ett arbete någonstans utan erfarenhet, så kommer du aldrig kunna skaffa dig densamma. En praktikplats ger dig möjligheten att skaffa dig den där viktiga erfarenheten.

3. Du får möjlighet att omsätta teorin till verklighet

Du lär dig massor genom att lyssna på föreläsare och läsa böcker. Men du lär dig det aldrig fullt ut, innan du ställts i en situation där du behöver omsätta teorin till praktiska handlingar. På en praktikplats får du alla möjligheter att ta dina teoretiska kunskaper ut i det verkliga arbetslivet med riktiga case. Bättre träning går inte att få.

4. Upptäcka och experimentera

Som praktikant på ett företag är du där i första hand för att utvecklas och lära dig nya saker. Det ger en möjligheten att prova sig fram och hitta sin egen nisch inom yrkesfältet. Det kanske visar sig att du har en dold talang inom något som du aldrig utforskat förut? Praktiken är ett ypperligt tillfälle att ta reda på det.

5. Win-Win

Du är en vinnare på en praktikplats, då du utvecklas och samlar på dig betydelsefull erfarenhet som ovan nämnt. Företaget vinner också då man får en ypperlig möjlighet att på djupet lära känna en potentiell kandidat för en framtida anställning. Samtidigt som man också kan lära och utbilda praktikanten helt utan risk eller kostnad.

Det här var mina 5 skäl till att välja en utbildning där du får möjligheten att praktisera i det riktiga arbetslivet. Det är under praktiken du lär dig hur saker och ting verkligen fungerar, och det är där du får den nödvändiga erfarenheten som kommer krävas för att tillslut kunna landa drömjobbet.

Är det så att du redan går en utbildning, och är på jakt efter en praktikplats? Boxspace Co-working Malmö är alltid öppna för att ta emot drivna människor. Kontakta oss! ⟶

Bonustips

Här kan du läsa mer om ett antal yrkeshögskolor och deras utbildningsutbud.

Philip.jpg

Philip Axelsson
Studerar Content Management
och gör nu min praktik på
Box Space Co-working Malmö.

Optimera ditt content för röstsökning

7 tips som optimerar ditt content för röstsökningar

I takt med att intelligenta röstassistenter såsom Google Assistant, Siri och Amazon Alexa blir allt vanligare i våra hem, så skapas nya utmaningar och på dig som skapar content för digitala kanaler. Enligt många bedömare förutspås runt 50% av alla sökningar som görs online vara gjorda med rösten inom bara något år. I Sverige känns denna siffran kanske osannolik, men att det kommer bli allt vanligare med tiden kan vi alla nog skriva under på.

Google_mic.svg.png

Googles smarta assistent uppfattar och förstår idag ca 95% av det engelska språket. När den har samma förståelse för det svenska, så kommer den där siffran på 50% av alla sökningar bli lite enklare att ta in. När vi väl är där, då gäller det att du redan gjort din läxa och optimerat din webbsida och ditt innehåll för röstsökningar.

Siffror visar att det första organiska resultatet i en sökning får så mycket som 35% av alla klick. Med röstsökningar så är den siffran ännu högre, då den smarta röstassistenten i första hand kommer att välja det översta resultatet. Därför är det oerhört viktigt att vara tidigt med på tåget.

Hur ska vi då tänka och arbeta med skapandet av digitalt innehåll för att optimera det för röstsökningar?

 • Skapa content som talar tillbaka

  När vi gör en sökning med text, så skriver vi ofta ett antal nyckelord på rad efter varandra. När vi söker med rösten så talar vi mer språkligt korrekt, som vi talar till människor. Låt oss ta ett exempel på respektive fall.

  Om du är på jakt efter en resturang med bra pasta i Malmö - så kan den skrivna söktermen se ut någonting i stil med ”Resturang pasta malmö”. Det är alltså tre fristående nyckelord som tillsammans inte bildar en riktig mening.

  Söker du däremot med rösten så är det mer troligt att du frågar något i stil med; ”Siri, var kan jag äta den bästa pastan i Malmö?”. Då ska också ditt content vara redo att svara på den frågan, på ett naturligt sätt. Använd FAQ:s, det vill säga vanliga frågor och svar, och liknande sidor för att svara på den typ av frågor dina kunder oftast har.

 • Fokusera på mobila sökningar

  Det kommer krävas att vi blir bättre på att förstå och möter konsumenternas behov och önskan efter kontext. Vissa nyckelord används exempelvis betydligt oftare vid röstsökningar än andra. Det gäller att hitta vilka dessa är. En bra tumregel är att bygga long tail-fraser kring nyckelord med ”när”, ”var”, ”hur” och så vidare.

 • Anpassa efter kontext

  När smartphonen fick sitt genombrott, så kunde vi se att sökningar såg olika ut beroende på vilken enhet som används. Man söker helt enkelt på ett annat sätt i farten, än vad du gör hemma vid skrivbordet. Frågor som "nära mig" skapade en helt ny uppsättning fraser att optimera för. Innehållet bör optimeras efter sammanhang. Röstsökning används mest troligt när vi är på språng, och den textbaserade söktrafiken vid mer omständliga och kanske olämpliga ämnen att säga högt. Att inrama din strategi kring dessa typer av sökningar är ett bra ställe att börja.

 • Identifiera dina long tail-sökfraser

  Medan textsök oftast innehåller ett till tre ord, är röstsökning längre och mer utav en verklig konversation. Här handlar det om att optimera sitt innehåll genom att identifiera vilka long-tailfraser som kunden verkligen söker på. Eller rättare sagt, hur folk ställer frågor till en smart assistent, eller i ett kundtjänstsamtal för den delen. Fokusera på att använda verkliga fraser, så som folk i allmänhet talar i ditt content. Detta kommer att hjälpa dig att ranka högre i röstsökresultaten och ge en bättre upplevelse till kunden.

 • Ta riktlinjer för tillgänglighet av webinnehåll på allvar

  Oavsett om det är av personlig preferens eller nödvändighet måste människor kunna få tillgång till information online på olika sätt. Det bästa sättet att säkerställa att ditt innehåll är optimerat för röstteknologi är att följa riktlinjer för tillgänglighet på webben. Detta inkluderar också att se till att ditt innehåll är maskinläsbart så att sökmotorer kan indexera det ordentligt, vilket gör det enkelt för användare att hitta och förstå. Detta är minst lika viktigt att tänka på i din vanliga SEO-strategi också, och inget unikt för röstsökningar.

Är du egenföretagare, frilansare eller arbetar på distans? Då är Box Space Co-working Malmö ett utmärkt alternativ till att jobba hemifrån. Läs mer⟶

 • Fråga dig själv hur den genomsnittliga kunden / användaren ställer frågor

  Vilka är de ord som du skulle använda högt, som är annorlunda än de du skulle skriva i en sökmotor för att ställa en fråga? Skapa tydliga och enkla svar baserat på det för att optimera ditt innehåll för röstsökning. Börja med frågor relaterade till faktiska saker om ditt företag eller vad du gör eller vet, som var du befinner dig, dina öppettider osv och bygg därifrån.

 • Erbjud ett äkta värde

  Finns det ens en poäng att hitta ditt content via rösten? Ger det mig som användare någonting? För att det ska vara relevant, så bör det uppfylla åtminstone ett par enkla kriterier. Sökträffen via röst ska ge användaren en konkret nytta. Den ska exempelvis underlätta handel - om du har något att sälja. Det ska finnas ett unikt värde och en mening.

Följer du dessa tips och riktlinjer, så har du en god grund att bygga din VEO (Voice Search Optimization) -strategi på. Sedan är det, precis som med traditionell SEO, viktigt med alltifrån att använda rätt html-taggar på rubriker till att skriva alt-texter på dina bilder. Oavsett vad du sysslar med och hur din verksamhet ser ut så gör du ett klokt val i att framtidssäkra din positionering i sökresultaten med en tydlig strategi för röstsökningar.

Lycka till!

Philip.jpg

Philip Axelsson
Studerar Content Management,
och gör nu min praktik på
Boxspace Co-working Malmö.